Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur pratar man med barn om missbruksproblem i familjen? I videoklippet ovan får du höra om några av Sputniks metoder. Foto: SVT

Här har barn till missbrukare fått hjälp i 30 år

Publicerad

Sputnik har funnits i 30 år och arbetet bara fortsätter för behovet har inte minskat.

1994 startade Örebro kommun verksamheten Sputnik. Här ges stöd till de barn och unga som har föräldrar med missbruksproblem.

Viktigt att förklara för barnen

Det handlar mycket om att förklara för barnen att de inte är ensamma och att det inte är deras fel att en eller båda föräldrarna beter sig konstigt. Många barn tar själva på sig skulden för att något inte fungerar i familjen.

– Ok, nu är mamma eller pappa trött eller lite avig eller inte riktig som han eller hon var igår. Det kanske har med mig att göra. Det kanske jag som måste bli duktigare, snällare, tystare, gladare, berättar Kajsa Sjöblom Zivkovic, en av kuratorerna på Sputnik.

Når förmodligen bara en bråkdel

Varje år hjälper Sputnik runt 200 personer. Det är troligen bara en liten del av de som skulle behöva stöd i Örebro. Om man ser till hela landet tros ungefär var femte barn ha haft åtminstone en förälder med alkoholproblem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.