Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För Patrik Vallin, pastor i Citykyrkan, är söndagens gudstjänster veckans höjdpunkt. Foto: Emil Nylén Danielsson

Här har corona-anpassade gudstjänster väckt kyrkan till liv igen

Uppdaterad
Publicerad

Restriktionerna för allmänna sammankomster har tystat Sveriges kyrkorum under flera månaders tid. Men på frireligiösa Citykyrkan i Örebro har man sedan ett par veckor öppnat upp för corona-anpassade gudstjänster – med digital anmälan för 50 personer åt gången.

Från en dag till en annan gick man från att ses fysiskt i kyrkan till att ”ses” på nätet. Gudstjänster, bibelläsning och möten har pågått under hela pandemin – men med den stora skillnaden att det skedde digitalt.

Coronaanpassad verksamhet

Men sedan ett par veckor tillbaka har Citykyrkan i Örebro nu utarbetat former och rutiner för att kunna mötas för gudstjänst på plats i kyrkan utan att det ökar risken för smittspridning.  

– Jag brukar tänka att kriser är en av våra bästa vänner, för de får oss att växa och ta nya steg. Vi tvingas att utmana oss själva, säger Citykyrkans pastor Patrik Vallin, som gläds över att äntligen få möta sin församling fysiskt i kyrkan.

Flera frikyrkor har öppnat upp

Citykyrkan är inte den enda frikyrka i Örebro som nu öppnat upp för besökare att delta i gudstjänst på plats. Både Filadelfiakyrkan och Immanelskyrkan arbetar sedan ett par veckor utifrån ett liknande upplägg.

– Det har fungerat bra, men har samtidigt inneburit mycket extrajobb, säger Anders Sundström, pastor i Filadelfiakyrkan i Örebro.

Hur går det då till? Spela klippet och hör Citykyrkans pastor berätta om rutinerna som gjort det möjligt att bjuda in till coronaanpassade gudstjänster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet