Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnen på förskolan har döpt tjädern till fru Tjäder Fjäder. Foto: SVT

Här har ”fru Tjäder Fjäder” blivit en återkommande gäst på förskolan i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Ifjol dök tjäderhönan upp på skolgården i Ekeby-Almby för första gången – till barnens och personalens stora förvåning. Och nu är den på plats igen.

– Den verkar tycka om att vara där barnen är, säger barnskötaren Carina Bülow.

På skolan Fyren och förskolan Ekebergabacken i Ekeby-Almby har man vant sig vid tjäderhönan, som till synes oberörd av stim och stoj spankulerar omkring på skolgården.

– I bland kommer den flygande när barnen kommer ut. Sedan har vi fått veta att den också besöker skolgården som ligger alldeles bredvid, säger Carina Bülow, barnskötare på Fyren.

Har väckt många frågor

Barnen har haft många frågor om varför tjäderhönan söker sig till en förskola och skola med massor av barn.

– Tjäderns beteende varierar. Ibland kommer den till förskolan när barnen kommer ut för att leka, andra gånger är den på plats när vi kommer på morgonen, säger Carina.

När tjäderhönan dök upp fjol hade förskolan kontakt med kommunens viltvårdare för att försöka luska i vem som skulle kunna bistå dem.

”Väljer att vara här”

– Till slut fick vi napp och några pensionärer som jobbade frivilligt med djurvård var här och filmade och tittade till tjädern. De lät oss veta att det inte finns så mycket att göra eftersom den väljer att vara här, säger Carina.

En teori är att tjäderhönan kan vara lite vilsen eftersom det är parningstid.

– Dessutom har vi hört att det inte är så ovanligt att tjäderhönor söker sig till skolgårdar och liknande under den här tiden. Det finns teorier om att barnens röster kan vara lockande, men det vet vi inte.

Bland barnen kallas tjädern för Kakan. På förskolan har den fått namnet fru Tjäder Fjäder.

Starta klippet och se tjädern under ett av sina återkommande besök bland barnen i Ekeby-Almby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.