Runnagården har bedrivit sin verksamhet i 50 år. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Här har kvinnor med missbruk vårdats i 50 år

Uppdaterad
Publicerad

I 50 år har Runnagården funnits i Örebro. I lika många år har LVM-boendet tagit emot kvinnor som är fast i ett missbruk. Men målgruppen har förändrats under dessa fem decennium.

– De är yngre och har inte ett etablerat blandmissbruk, säger institutionschef Tomas Ring.

I februari 1967 var det invigning av Runnagården i Örebro, med Socialstyrelsen som dåvarande huvudman. Sedan 1994 drivs vårdanstalten av Statens institutionsstyrelse, SIS.

– Runnagården har hela tiden varit inriktad på missbruksvård. Det är unikt på det sättet eftersom det har egentli

Tomas Ring, institutionschef på Runnagården Foto: Jennie Wahlgren/SVT

gen bara handlat om det, säger Tomas Ring, som i dag är institutionschef på Runnagården.

SVT Play: Se inslaget här

– Det finns en spännande historia. Om man tittar tillbaka i historiken så var det kontroversiellt, klienterna fick mer frihet och de fick komma ut. 

Jubileum firas i dag

I dag, 50 år senare, firades jubileet på LVM-hemmet med ett fullspäckat schema. Bland annat föreläste Susanne Gidlöf, som själv varit missbrukare. År 2002 bodde hon på LVM-hemmet för att få hjälp med sitt missbruk. När hon hade tagit sig ur det, återvände hon för att jobba på hemmet och hjälpa kvinnor i samma sits.

Missbruk av droger och alkohol

Runnagården tar emot kvinnor med alkohol-, narkotika- eller blandmissbruk, men även kvinnor med psykiska störningar och med ett utagerade våldsbeteende.

– Framförallt kan man säga att målgruppen förändrats radikalt. 1967 pratade man om alkoholmissbruk och personer som hade en etablerad missbruksbakgrund. Så ser de inte ut nu. Man kommer till oss, man är yngre, har inte haft etablerat blandmissbruk. Det är en radikal skillnad, säger Tomas Ring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.