Nalledoktorn Ida Dahlgren undersökte Theo Schönbergs gosedjur. Det fick både plåster och medicin. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Här får sjuka gosedjur omplåstring

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen öppnade ”Nallesjukhuset” upp i Örebro. Syftet med projektet är att barn ska komma i kontakt med vården på ett odramatiskt och enkelt sätt.

Theo Schönbeck, 4 år, är på besök hos nallesjukhuset med sitt gosedjur som har ont överallt.

– Han är ledsen och rädd för han har aldrig varit hos doktorn innan, förklarar Theo.

Efter en undersökning, där läkarna bland annat lyssnar på hjärtat, får gosedjuret plåster på benen. Theo får med sig journalen hem.

På söndagen öppnade ”Nallesjukhuset” upp i Örebro. En tillfällig vårdcentral där barn kan lämna in sina leksaker och mjukdjur för omplåstring och vård. Bakom projektet står läkarstudentföreningen IFMSA, och tanken är att det ska främja att barn kommer närmare vården.

Göra skillnad senare i livet

– Barnen ska kunna känna när de kommer till en vårdcentral att de har träffat en läkare och sjukvårdspersonal tidigare. Och att det inte ska kännas så läskigt med de vita rockarna, stetoskopen och den kliniska miljön, säger Victoria Hogrell, nalledoktor och ordförande i IFMSA.

Funkar det?

– Det kanske man inte ser på barnen i dag men förhoppningsvis kommer det göra en skillnad för hur de känner senare i livet för sjukvården.

Victoria upplever det som att barnen tycker det är kul. Vissa är mer blyga än andra.

– Men de tycker nog det är spännande, det tror jag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.