Här ledde Mona Sahlin folkmassan till vallokalen i Vivalla

Uppdaterad
Publicerad

2010 slutade ett socialdemokratiskt initiativ till utbildning i hur man röstar med fiasko. Att en riksdagsledamot ledde en folkmassa till samma plats som vallokalen låg på såg de själva inte som ett problem.

Året var 2010. Blickarna i publiken var koncentrerade och öronen uppmärksamma. Det var vid en så kallad röstskola som förstagångsväljare i Vivalla fick lära sig att rösta i det då stundande valet. Att det var Socialdemokraterna som anordnade röstskolan såg de själva inte som ett problem.

– Jag går inte igenom partiernas ideologier, sa Alaa Idris (S) som då var ledamot i kommunstyrelsen i Örebro.

Men ni uppmanar dem att rösta på er?
– Jag blir glad om man skulle rösta på Socialdemokraterna men jag har också varit väldigt noga med att säga att det är viktigast att man går och röstar. Om det i så fall innebär att man går och röstar på ett annat parti, Go ahead, sa Alaa Idris (S).

Som final på röstskolan kom den dåvarande partiledaren Mona Sahlin (S) och talade. Och talet berörde många i publiken.

– Att se henne stå där och prata, det har påverkat mig personligen väldigt mycket, säger Mona Keinan.

Mona Sahlin ledde marschen över till Vivalla centrum där Socialdemokraterna hade slagit upp ett tält alldeles intill vallokalen, där deltagarna i röstskolan kunde förtidsrösta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer