Tävling ska väcka barnens intresse för frukt och grönt

Publicerad

I klass 5A på Bråtenskolan har man börjat prata mer om grönsaker. Klassen är en av 300 som deltar i tävlingen Grönsaksmålet.

På schemat står odling av gurka. Alla barnen får plantera och vattna en varsin planta, som ska växa och gro. Uppgiften är ett moment i tävlingen Grönsaksmålet, en tävling som Odlarna, ett samarbete mellan svenska grönsaksodlare, står bakom.

Projektet är utformat som en tävling och ska få femteklassare i hela landet att lära sig mer om frukt och grönt, och på sikt driva på grönsakskonsumtionen.

Sedan några veckor har flera lektioner i klassrummet hos klass 5A på Bråtenskolan handlat om just grönsaker, i allt från geografi, där barnen lär sig var de odlas, och idrott, där de lär sig om hur grönsaker påverkar hälsan.

Märks skillnad i matsalen

Läraren Lena Strömstedt var den som hittade tävlingen via sociala medier och som anmälde klassen som deltagare.

– Det märks skillnad. Många tar mer grönsaker i matbespisningen. Men det märks också skillnad hur man pratar kring det här med grönsaker, säger hon.

För Emelie Hedström i klass 5A har det lett till att hon fått upp ögonen för odling.

– Det är väldigt kul om man vill odla sina egna grönsaker. Det är väldigt bra att äta nyttigt och minska på kött. För minskar man på kött minskar man på vatten och då får man mer vatten i världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer