Foto: Fredrik Sandberg/TT

Här pluggar flest vidare utan paus

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av de gymnasieelever från Laxå som gick ett högskoleförberedande program 2015 läste vidare på universtiet eller högskola redan följande höst.

Siffrorna, som baseras på statistik från Statistiska centralbyrån, visar att elever från Laxå är allra piggast på att plugga vidare direkt efter gymnasiet. 52, 6 procent av de Laxåelever som gick ett högskoleförberedande program 2015 valde att läsa vidare utan paus – det är den högsta siffran i Sverige.

Stora skillnader

Och skillnaderna gällande hur många som väljer att gå vidare till universitetsstudier utan paus efter stora är stora, både nationellt och i Örebro län. I Örebro är motsvarande siffra 24,5 procent och i Lindesberg 16 procent.

Sett till hela riket valde 25,5 procent i samma elevgrupp att studera vidare direkt.

Askersund: 30
Degerfors: 29,3
Hallsberg: 37,5
Hällefors: 29,4
Karlskoga: 29
Kumla: 18,7
Laxå: 52,6
Lekeberg: 11,6
Lindesberg: 16
Ljusnarsberg: -
Nora: 16,1
Örebro: 24,5

Siffrorna är framtagna från ansökningarna till vidarestudier 2015 och anges i procent. Sammanställningen baseras på uppgifter från Statistiska Centralbyrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer