Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här saneras båtarna från den giftiga bottenfärgen. Foto: SVT

Här renas Hjälmarbåtar från giftiga bottenfärger

Uppdaterad
Publicerad

Äldre bottenfärger på båtar kan innehålla gifter som förorenar vattnet. För att på ett effektivt sätt få bort giftet har en ny anläggning byggts i hamnen i Grythem.

– Jag var inte jättepositiv till det för några år sen, men vi har bara det här vattnet och vi måste vara rädda om det, säger hamnkapten Per Jansson.

Anläggningen i Grythem blir Hjälmarens – och kanske mellansveriges – första av sitt slag. Det finns olika sätt att få bort bottenfärg, bland annat genom att skrapa och slipa, men det tar åtskilliga timmar och gifterna riskerar ändå att hamna i naturen.

I Grythem har båtklubben därför gjutit en bottenplatta och byggt ett tält med fläktar och kontrollerad avrinning som hindrar gifterna att spridas. Där blästras färgerna bort. Bygget har finansierats av länsstyrelsen i syfte att skona Hjälmaren från giftiga bottenfärger.

– Vi tar ju vårt dricksvatten från Hjälmaren, och vi måste ta hand om vårt jordklot. Vi bidrar på det här sättet, säger Per Jansson.

”Till för hjälmaren”

På två veckor har det renats 31 båtar i Grythem, enligt Per Jansson hade det tagit 20 veckor att göra det utan blästringen.

När medlemmarna i klubben är klara med sina båtar hoppas Per Jansson att andra båtägare kommer till anläggningen.

– Anläggningen är till för Hjälmaren för att skydda vattnet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.