Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du följa med när den ruttnande trappan renoveras. Foto: SVT

Här river de Kvarntorpstrappan – och bygger upp den igen

Publicerad

Den populära Kvarntorpstrappan har passerat bäst-före-datum och börjat ruttna. Men den kommer leva vidare för just nu bygger Kumla kommun om trappan.

Kvarntorpstrappan byggdes från början som ett konstverk, men den kom snarare att göra succé som motionsslinga där hurtiga kunde utmana sig.

Eftersom det inte var tanken att trappan skulle användas av tusentals motionärer så har den nu börjat ruttna. Men Kumla kommun vill behålla trappan och väljer att riva ner den och bygga upp en ny trapp.

– Den är byggd i oljat virke, men nu river vi ner allt till grunden och bygger upp den i tryckimpregnerat virke istället, säger Danny Werme van Langenberg, bygglärare på yrkesvux i Kumla.

Avstängd delar av maj

För privatpersoner och företag som varit med och sponsrat trappsteg och fått sina namn på trappan finns ingen anledning till oro. Namnskyltarna kommer att plockas bort – och sätta fast igen.

Trappan är avstängd mellan den 2 och 22 maj, den kommer hålla öppet under sommaren men till hösten stängs den igen när renoveringarna fortsätter.

Trappan har 427 steg och är cirka 200 meter lång, den byggdes 2005. Utmaningen ”Besegra trappan” innebär att man ska göra tio varv upp i trappan och ner längs med grusvägen, en slinga på drygt 1 100 meter. Rekordet är på 55 minuter och 50 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.