Carin Fält har just åkt de drygt 50 milen från Malmö till Örebro för att kunna kliva ner i en källarlokal fylld av ovanliga Barbiedockor. Trots att mässan i Kulturhuset just har öppnat har hon redan börjat fylla på i sin tygkasse. Efter nära 20 års samlande har hon mycket, men letar ständigt efter alla de ovanliga små tillbehör och klädesplagg som hon saknar.
– Jag tycker om det gamla, särskilt 60-talet. Mycket av kläderna är så fint gjorda, säger Carin Fält.
Hängivna samlare
Julen 1963 dök en ny leksak upp hos de svensk handlarna: Barbiedockan. Fyra år tidigare hade de första exemplaren av den nya dockan, i zebrarandig baddräkt och med håret uppsatt i en hästsvans, börjat säljas i USA.
Under det tidiga sextiotalet blev den en stor försäljningssuccé världen runt. Ständigt med nya kläder, vänner, husdjur, hem och bilar som tillbehör.
Flera generationer har nu växt upp med dockan. Precis som med många andra leksaker, som lego eller smurfer, finns idag många hängivna vuxna samlare som är beredda att betala stora summor för ovanliga exemplar.
Under lördagen anordnade den svenska samlarföreningen Barbieringen en mässa på Kulturhuset i Örebro. Där visades bland annat många äldre rariteter.
– Det är en nostalgikick, säger Kerstin Bergström, ordförande i föreningen Barbieringen.
Sedan hon började samla för drygt 20 år sedan har hon skaffat någonstans mellan 300 och 400 dockor.
– Jag har alltid tyckt om Barbie, ända sen jag var liten.
Många samlare bygger sitt intresse på att de lekte med dockorna när de var barn, medan andra samlar de alltid trendriktiga och tidstypiska kläderna. Ofta är de tidiga dockorna från 1959 dyrast, men även senare, ovanliga perfekta exemplar har sålts dyrt. Bland annat såldes en docka från 1965 på auktion i London 2006 för runt 120 000 svenska kronor.
Onormala mått
Under perioder har Barbie varit hårt kritiserad för att dockans mått skiljer sig kraftigt från hur vuxna kvinnor ser ut. Organisationen rehabs.com hävdade för ett par år sedan att en Barbie i människostorlek inte skulle ha rum för mer än en halv lever innanför den smala midjan. En annan uträkning, av brittiska BBC, tyder på att Barbies mått är onormala men inte omänskliga. En människostor Barbie skulle enligt BBC News Magazine vara 50,8 centimeter runt midjan. Det är ett mått som i så fall ganska väl återger hur de allra smalaste modellerna och skådespelarna såg ut under andra halvan av 1950-talet när Barbie började tillverkas. Det är till exempel exakt det midjemått som Brigitte Bardot sägs ha haft.
Under senare år har Barbie fått en lite bredare midja. Men samlarna i Barbieringen betonar att dockan är en leksak och inte en förebild.
– Småtjejer ser att det är en leksak. Mammas bantning ger större intryck än vad en docka gör, säger Kerstin Bergström.
Värdelöst blev värdefullt
Världsrekordet i antal Barbiedockor i samlingen är på över 15 000 stycken. Och i Sverige är det nu inte bara den generation som fick sin första docka julen 1963 som är hängivna samlare. Generation efter generation har i vuxen ålder börjat lägga sina pengar på dockor.
Det märks till exempel på att de dockor från 1980-talet som var helt värdelösa när Kerstin Bergström började samla nu också är åtråvärda samlarobjekt. 80-talets barn har blivit vuxna – och samlare.
– Det finns en återväxt framöver, säger Kerstin Bergström.
I källarlokalen i Örebro blir Carin Fälts tygkasse allt mer full. En del av det hon stoppar ner kostar en femtiolapp, annat än en tusenlapp. En prydlig Ken, Barbies pojkvän, från tidigt 60-tal har just hamnat i hennes samling. Han har vit skjorta och rutig kavaj och vilar tryggt i sin originalask.
Nu går jakten vidare. Särskilt efter alla de små saker som yrkeskvinnan Barbie har använt. Dockorna finns ofta kvar, men detaljerna har inte sällan råkat ut för glupska dammsugare.
– Barbie är inte bara en blondin som står och inte gör något, utan hon har många yrken, säger Carin Fält. Sedan går hon ett varv till innan det är dags att åka de 50 milen tillbaka till Malmö.