Här hamnar Akilov när han dömts

Publicerad

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov kommer när han fått sin dom att börja avtjäna sitt straff på Kumlaanstalten.

– Hit kommer alla män som dömts till fängelse i fyra år eller mer, konstaterar anstaltschefen Kenneth Gustafsson.

Kumlaanstalten är Sveriges största och kanske säkraste anstalt. Här börjar också fängelseresan för en stor del av alla män som dömts till fängelse.

– Här placeras man på riksmottagningen och där stannar man i sex till sju veckor. Då utreder vi vilka risker och behov som vi ska ta hänsyn till under verkställigheten, säger anstaltschefen Kenneth Gustafsson.

Fångar som är dömda för våldsbrott eller sexualbrott får samtidigt genomgå en fördjupad personutredning för att ta reda på om det finns personlighetsstörningar.

Kan bli isolerad

Under utredningstiden är fången placerad på en avdelning med andra klienter, men Rakhmat Akilov kan på grund av att han är radikaliserad bli placerad på en isoleringsavdelning.

– Terrordömda kan behöva placeras i avskilldhet eftersom vi inte vågar placera de tillsammans med andra fångar, säger Kenneth Gustafsson.

Kumlaanstalten kommer efter utredningen med ett förslag om var den intagne ska placeras. i 25 procent av fallen stannar fången kvar på Kumla. Andra terrordömda personer har placerats på säkerhetsavdelningen Fenix och det är möjligt att Rakhmat Akilov hamnar på samma avdelning.

– Det är inte brottet i sig som avgör om man hamnar på en säkerhetsavdelning utan det är utifrån om det finns risk för rymning eller att den intagne fortsätter med brott inne på anstalten.

Utmaning med radikaliserade fångar

De senaste åren har antalet fångar som är radikaliserade ökat. I höstas fick Kriminalvården ett utökat uppdrag för att bland annat kunna arbeta med återvändare från konfliktområden.

– Vi bedömer att vi har goda möjligheter att upptäcka tecken på radikalisering i ett tidigt skede. Vi har så pass nära koll på vad som händer på avdelningarna och om det pågår radikalisering kan vi snabbt vidta åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.