Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Familjer i Degerfors ska mötas över kulturgränser Foto: Nick Strömgren/SVT

Familjer i Degerfors ska mötas över kulturgränser

Publicerad

Familjekompis är ett projekt som redan finns i flera kommuner och nu etablerar det sig i Degerfors kommun. Konceptet är enkelt, familjer träffar varandra och blir kompisar. Funkar det inte matchar projektledarna ihop en ny familj.

Konceptet går att jämför med andra typer av integrationprojekt likt kulturkompis, språkcafé och så finns det familjekompis. Enligt projektledaren Damour Nordkvist är också projektet väldigt enkelt.

– Det är lätt, projektet finns för att hjälpa människor att mötas. Nya svenskar som kommer hit kan få information om samhället, kultur och andra saker som kan behövas, säger Damour Nordkvist.

Man väljer själv

Båda projektledarna är väldigt tydliga med att bara för att man inte är född i Sverige är man inte en etablerad Svensk. Man väljer själv om man är etablerad eller ej.

Projektet finns redan i Kristinehamn, Karlstad och Karlskoga där det fungerat bra. Familjer skriver upp att de är intresserade och sedan matchas de ihop med andra familjer. Projektledarna Stefan och Damour är med till en början för att startsträckan i samtalen inte ska bli så lång sedan brukar det flyta på av sig själv menar Stefan.

– Det härliga är när de får bra kontakt med varandra vid första mötet. Det bygger ju på en enkelhet, man blir kompis med någon och det är inte kravfyllt, avslutar Stefan Lundmark

Följ med Stefan och Damour som försöker etablera projektet kulturkompis för Degerforsarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer