Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Landshövding Maria Larsson berättade att hon vid förra invigningen av en fisktrappa efter en uppmaning valde stövlar. Alla andra närvarande visade sig då ha sandaler i solen. På söndagen gjorde hon därför tvärtom. Alla andra också. Foto: Peter Comstedt /SVT

Här ska vattenlevande djur kunna passera förbi kraftverket

Publicerad

Landshövdingen i Örebro län, Maria Larsson, invigde på söndagen en faunapassage som byggts vid Rällsälvens kraftverk i Ljusnarsbergs kommun. Här hoppas man nu att bland annat öringar och flodpärlmusslor ska hitta vägen förbi kraftverket.

Faunapassagen är 350 meter lång och slingrar sig förbi kraftverksdammen som finns i Rällsälven, söder om Kopparberg.

– Många pratar om fiskväg, men den här är anpassad för att även bottenfauna, det vill säga insektsliv, däggdjur och alla djur som rör sig längs vatten skall kunna vandra här. Men den är primärt anpassad för att öring ska kunna vandra förbi, säger Johan Lind, miljöingenjör vid Mälarenergi.

”Åker lite snålskjuts”

Älven rinner från sjön Ljusnaren ner till sjön Rällen. Om öringen väljer den nya vattenvägen så hoppas man även på följdverkningar vad gäller biologiska mångfalden.

– Öringen är värdfisk för de hotade flodpärlmusslorna som finns i älven. Vi vill att de ska börja sprida sig i älven med öringens hjälp. Man kan säga att flodpärlmusslorna åker lite snålskjuts på öringen i den här passagen, säger Johan.

Finansiering från EU

Faunapassagen har byggts i samarbete mellan kraftverksföretaget Mälarenergi, Länsstyrelsen i Örebro, Havs och vattenmyndigheten. Det har skett inom ramen för EU-projektet LIFE IP Rich Waters med finansiellt stöd från EU.

Så här har faunapassagen byggts förbi den hindrande kraftverksdammen. Foto: Peter Comstedt /SVT

I framtiden hoppas man kunna bedriva forskning på platsen eftersom det är en av få faunapassager av den här typen som finns i länet.

Hör mer om faunapassagen i klippet ovan. Samt hur en landshövding väljer kläder (skor) efter väder i samband med invigningsceremonier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer