När Jari stannade bilen stannade också lodjuret. Foto: Jari Ruuska / Privat

Här smyger lodjuret – nere i gruvan

Uppdaterad
Publicerad

Gruvarbetare Jari Ruuska fick sitt livs överraskning när han var på väg ner till sin arbetsplats i Zinkgruvan. Framför honom dök plötsligt ett lodjur upp.

– Jag är fortfarande lite chockad själv, skrattar Jari Ruuska när han berättar om det ovanliga mötet 500 meter ner i Zinkgruvan i södra Örebro län.

Det var i fredags när Jari var på väg ner till sin arbetsplats längs den bilväg som går från markytan ner i gruvan som han såg hur det glimmade till i mörkret.

Zinkgruvan

– Man tänker inte direkt ”Oj, det är djur i gruvan”, erkänner han. Hela området är ju inhägnat. Men när jag fortsatte framåt såg jag hur något rörde sig framför bilen.

Tog fram matlådan

Till sist stannade Jari Ruuska bilen och slog av motorn men lät ljusen vara på. Då stannade även djuret framför honom och klev fram i strålkastarljuset.

– Då såg jag att det var ett lodjur, säger han.

Ganska snabbt insåg Jari att han var tvungen att se till att lodjuret vände tillbaka ur gruvan. Då fick han plötsligt en idé.

– Jag tog fram matlådan och kastade en potatis först. Sen en kycklingbit.

”Handlar om ett rovdjur”

Lodjuret tvekade först men bara en kort stund innan han slukade potatisen och sedan närmade sig kycklingen.

– Det var väl då jag insåg att det handlar om ett rovdjur och ett stort sådant, skrattar Jari Ruska, så jag började backa men lodjuret följde efter. De sista matbitarna kastade jag sedan uppåt i gången.

Hungern övervann rädslan och lodjuret passerade Jari som satte sig i bilen och tutade rejält. Det fick lodjuret att springa upp och ut ur gruvan igen.

Fick klara sig utan mat

Dagen efter händelsen är Jari Ruuska fortfarande lite chockad.

– Det var tur att jag lyckades ta några bilder i alla fall, konstaterar han. Annars hade nog ingen trott mig.

Någon mat fick han däremot inte.

– Nej jag fick leva på kaffe och vatten, men det var det värt, skrattar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zinkgruvan

Mer i ämnet