Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Marcus Ericsson firas på hemmaplan i Kumla. Foto: SVT

Här tas Marcus Ericsson emot på hemmaplan – stort firande i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen återvände Marcus Ericsson till hemstaden Kumla och fick visa upp den gigantiska Indy 500-pokalen. På torget togs han emot och firades av tusentals kumlingar.

Redan tidigare i veckan, när Marcus Ericsson intervjuades i SVTs morgonstudio, kommenterade han hur det skulle kännas att återvända till Kumla med pokalen.

– Det är det som är så overkligt att få komma hem till sin hemstad och få visa upp den för alla där. Det kommer bli något alldeles speciellt, sa han då.

En månads förberedelser

Och Kumla kommun var förberedda. I en månad har man förberett firandet, med en budget på 1,5 miljoner kronor. Inbjudna var bland andra Anders Bagge och tusentals samlades i publiken för att fira tillsammans. Glädjen var stor när kvällens huvudgäst klev upp på scen.

– Helt sjukt, jag är lite mållös. Jag hade hoppats att det skulle vara några fler än familjen här, och det är det ju.

”Världens törsta arenasportevent”

Men generellt är intresset för racing inte lika stort i Sverige som i USA. Marcus tror inte att folk på hemmaplan riktigt vetat hur stor en vinst i Indy 500 är.

– Men jag tror att den här veckan vi haft nu med turnén med pokalen har gjort att det blivit lite lättare att förstå. När vi körde tävlingen i maj var det 350 000 människor på plats, det är världens törsta arenasportevent åskådarmässigt. I USA är Indy 500 ett av de största sportevenemangen varje år.

I klippet får du se delar av firandet och Marcus Ericsson syn på vinsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.