Här testar kommunalrådet Ullis Sandberg (S) den nya lekplatsen. Foto: Samuel Boström/SVT

Här testar kommunalrådet den nya lekplatsen i Varbergaskogen

Uppdaterad
Publicerad

Delar av Varbergaskogen har blivit en lekplats för både barn och vuxna. Syftet är att skapa en genusmedveten lekplats som binder samman olika bostadsområden i västra Örebro.

Med ambitionen att göra Varbergaskogen till en säkrare plats har Örebro kommun gjort insatser i skogen. Dels har man gallrat bland träden för att förbättra sikten, men man har även byggt en lekplats för barn, ungdomar och lekfulla vuxna.

– Varbergaskogen har på många sätt varit underutnyttjad och en barriär mellan olika områden. Nu gör vi saker så man möts, det blir lättare att komma ut i det gröna och det blir mindre hinder, säger Ullis Sandberg, socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnad.

Förutom att öka tryggheten är syftet med parken är att sy ihop områdena Varberga, Oxhagen, Björkhaga och Mellringe, menar Ullis Sandberg.

Genusmedveten lekplats

Tanken från början var att skapa en spontanidrottsplats. Men det blev ingen traditionell idrottsplats med fotbollsmål eller basketkorgar.

– Man vet att det nästan bara är pojkar på de traditionella spontanidrottsplatserna. Vi vill skapa en plats där både tjejer och killar och barn i olika åldrar kan ha kul på samma villkor, säger Mimmi Beckman på parkenheten, Örebro kommun.

Parken invigs under söndagen med tal, korvgrillning och workshops i skogen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer