Foto: SVT

Nu inleds jakten på grundvatten i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av den här veckan inleder Statens geologiska undersökning, SGU, sökandet efter nytt grundvatten i länet.

Mätningarna görs i Örebo län eftersom regionen pekats ut som ett riskområde för låga grundvattennivåer.

Grundvattennivåerna kring Örebro var förra året så låga att kommunen fick införa bevattningsförbud.  Länet är fortfarande utpekat som ett stort riskområde i Sverige. Därför har SGU bestämt sig för att söka nya vattentäkter från luften.

– Förhoppningsvis kan de nya flygmätningarna hjälpa oss att hitta nya grundvattenförekomster som minskar problemen med vattenförsörjningen i framtiden. Jag tror att det finns goda möjligheter att lyckas med det i Örebro län, säger Lena Persson, statsgeofysiker på SGU.

Söker 200 meter ner i jorden

Sökningarna sker genom att en stor ram lyfts trettio meter upp i luften över olika landmassor. En helikopter lyfter ramen som sedan läser av vad som kan dölja sig under jorden med hjälp av elektromagnetiska vågor.

Liknande mätningar har tidigare gjorts på Gotland, Öland och i Halland med goda resultat.

Under början av juni gjordes även mätningar i Östergötland.

På lördag beräknas flygningarna inledas i Örebro län.

Ministern: ”Vattenförsörjningen ska fungera”

Från politikerhåll tar man frågan om framtidens vattenförsörjningen på största allvar. Därför har regeringen tillfört pengar så att SGU kan göra sina mätningar i landets riskområden.

– På flera håll i landet har SGU tack vare mätningarna kunnat peka ut områden där nya grundvattentäkter kan skapas. Målet måste vara att vattenförsörjningen ska fungera – oavsett var i landet du bor, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.