Tusentals hemmafixare skadar sig när de renoverar själva hemma, och det är mest män i medelåldern som råkar illa ut. Foto: TT

Hemmafixaren lever farligt

Uppdaterad
Publicerad

Så här i semestertider är det många som lägger ned tid på att fixa mycket hemma. Men det gäller att se upp för hemmafixaren lever farligt.

Varje år skadas nästan 18.000 svenskar vid så kallat gör-det-själv-arbete, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det handlar framförallt om skador när tunga föremål tappas på händer och fötter.

– Jag har fått en kökslucka på fingret, så jag har fått en spricka. Jag tappade köksluckan när jag skulle sätta upp den, säger Anette Nilsson när hon besöker ett byggvaruhus.

Det är mest män i medelåldern som råkar illa ut och de vanligaste skadeorsakerna är att de klämmer, skär, hugger eller sågar sig. Många slår sig med hammare och slägga så illa att de måste söka akutvård.

– Jag höll på att snickra en gjutform och hade bråttom. Spiken åkte in för lätt, så hammaren tog tummen istället. Det gjorde ont i ett par dagar, men det går ju över, säger Thomas Engström

Använd skyddsutrustning

MSB rekommenderar att man bör använda den skyddsutrustning som följer med verktygen. Skyddsglasögon skyddar mot splitter i ögonen och säkerhetssele är bra att ha vid arbete på hög höjd.

Och just höga höjder är en stor orsak till olyckor. Enligt myndigheten skadas ett par tusen personer varje år när de ramlar ner från stegar, och nästan 600 personer ramlar ner från tak.

– Jag lyckades med konststycket att trampa genom taket när jag byggde om altanen. Jag trampade lite snett och åkte rakt igenom plasten. Jag kan i alla fall konstatera att trots att jag snart är 37 år, så kan jag fortfarande gå ner i spagat, konstaterar Fredrik Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.