Hennes dotter dog av överdos

Uppdaterad
Publicerad

Den 17 augusti 2001 dog Lotta Rhenmans dotter Maria av en överdos. Hon hade mått psykiskt dåligt länge och kom då i kontakt med en man som gav henne heroin. Efter en natt i respirator konstaterades att Maria fått allvarliga hjärnskador och att hon troligtvis inte skulle överleva.

Maria är en av alla människor som döljer sig bakom Socialstyrelsens statistik över hur många som dör av narkotika varje år, och statistiken visar att dödligheten ökar.

– Skulle hon överleva så skulle hon bli ett paket. Men det spelade ingen roll, just då vill jag ha det där paketet. Jag ville bara att hon inte skulle dö, säger Lotta Rehnman.

missbruksvården

Hjälper andra

Maria dog senare av sina skador, en vecka innan sin 18-årsdag.

Som en del i att bearbeta sorgen efter Maria gick Lotta med i föreningen Anhöriga hjälper anhöriga där hon idag jobbar som rådgivare. Där pratar hon med människor som har missbruk i familjen om vikten av att inte hjälpa till för mycket.

– Anhöriga är största möjliggöraren. De betalar hyror och knarkskulder för att rädda barnet men det funkar inte. Missbrukaren måste själv ta ansvar för sitt handlande, säger hon.

”Har två fantastiska barn”

Rådgivningen har betytt och betyder mycket för Lotta. Precis som familjen.

– Jag har två fantastiska barn kvar i livet och de betyder otroligt mycket för mig. Och ett barnbarn. Men det är också en stor sorg att Maria inte får vara en del av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

missbruksvården

Mer i ämnet