Foto: SVT

Hockeysuccé kan kosta kommunen miljoner

Publicerad

Hockeylaget Bik Karlskogas sportsliga framgång kan bli en dyr historia för kommuninvånarna. Om laget avancerar till SHL måste Nobelhallen byggas om för miljonbelopp.

Bofors har spelat sina hockeymatcher i Nobelhallen sen tidigt 70-tal. Delar av arenan har renoverats under åren men hallen uppfyller inte de krav som ställs för spel i SHL.

– Vi kommer göra allt vi kan för att de ska kunna spela SHL-hockey i hallen om de går upp, säger kommunalrådet Sven-Olov Axelsson (S).

SVT Play: Se hela inslaget om hallkraven

För att en arena ska bli godkänd för SHL krävs att den rymmer minst 5000 åskådare och har 3 500 sittplatser.

– Det är inget vi har i dag. Vi saknar runt 2 000 sittplatser, säger Sven-Olov Axelsson.

Ska träffa förbundet

Att rusta arenan så att den uppfyller alla krav kommer att kosta skattebetalarna några miljoner. Någon exakt siffra finns inte än, men under kommande vecka ska kommunen träffa representanter från ligan och ishockeyförbundet för att diskutera Nobelhallens framtid.

– Vi kommer göra allt vi kan efter de diskussionerna. Det kan innebära att vi får dispens, men vi ska göra allt för att laget ska kunna spela i Karlskoga.

Kan få dispens

Om klubben eller arenan inte uppfyller alla krav eller får dispens kan Bik Karlskoga tvingas avstå en plats i SHL. Samtidigt är kommunalrådet är kritisk över kraven på arenorna ser ut.

– Om laget spelar bra hockey, men kommunen inte möjlighet att ge resurserna som krävs, ska laget då inte få spela i SHL då. Jag tycker att arenakraven både i hockey och fotboll borde ses över, säger Sven-Olov Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.