Foto: TT

Hög tid att söka sommarjobb – 1.700 lediga jobb i länet

Uppdaterad
Publicerad

Vill du sommarjobba i länet? Då är det hög tid att söka jobb. Framförallt om du är intresserad av jobb inom vård eller kriminalvård.

De senaste åren kommer sommarjobben ut allt tidigare, konstaterar Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen:

– De första jobben dyker upp redan i december och så har det sett ut de två, tre senaste åren. Jobben inom vården kommer först eftersom det tar tid att hitta personal.

– Jobben inom kriminalvården kommer också tidigt. Där kan man inte dra ner på sin personal bara för att det är sommar utan måste ha samma bemanning som annars.

Rekordmånga lediga jobb

47.000 lediga sommarjobb och vikariat anmäldes under december och januari i landet. Hittills är det olika jobb inom vård och omsorg som dominerar – så även i Örebro län. Längre fram kommer många av de typiska sommarjobben inom besöksnäringen och de anläggningar som öppnar till våren.

Inom handel, hotell, restaurang och service finns också många jobb. Här finns också goda chanser för de som inte har någon arbetslivserfarenhet, enligt Johan Eklöf.

– Men de jobben kommer lite senare, under februari och mars.

Chans till fast jobb

Är man tidigt ute och söker brett är chansen att hitta ett sommarjobb stor.

– Det är ett ypperligt tillfälle att skaffa sig erfarenhet och meriter för framtiden. Inom vård och kriminalvård har man också stora möjligheter att få en första riktig anställning om man gör bra ifrån sig.

Ett av hans tips är att ladda ned gratisappen sommarjobba. Den innehåller lediga sommarjobb samt tips och råd om var sommarjobben finns och vad du bör tänka på när du söker jobb.

Tio-i topp-listan för sommarjobben i Örebro län

– Undersköterskor, hemtjänst och äldreboende med flera – 925 jobb

– Vårdbiträden, boendestödjare – 304 jobb

– Kriminalvårdare – 165 jobb

– Städare – 70 jobb

– Maskinställare och maskinoperatörer, metallarbete – 46 jobb

– Personliga assistenter – 35 jobb

– Behandlingsassistenter, socialpedagoger med flera – 25 jobb

– Processoperatörer, papper och pappersmassa – 30 jobb

– Truckförare – 15 jobb

Den 26 februari publiceras ett sommarjobbsavsnitt i Arbetsförmedlingens, AF:s, jobbpodd. Man kan också delta på ett webbseminarium den 7 mars och titta på AF:s särskilda sommarjobbssajt. Där finns de större mässorna samlade, där man kan träffa arbetsgivare.

AF har flera egna Facebooksidor med tips på jobbmässor och annat, exempelvis https://www.facebook.com/Arbetsformedlingen      

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.