Robin Andersson lagar stenskott i en bilruta. Även små stenskott kan bli stora skador, och ju snabbare de åtgärdas desto bättre, menar han. Foto: Alexander Lindhe/SVT

Högsäsong för stenskott – vad ska man göra när olyckan är framme?

Publicerad

Snön är redan borta, men mycket av gruset ligger fortfarande kvar på vägarna. Det betyder att högsäsongen för stenskott kommit tidigt i år, det menar Robin Andersson som jobbar med att laga bilrutor.

I år är det redan nu full fart hos de verkstäder som lagar just stenskott. En av dem är Ryds bilglas i Örebro, där Robin Andersson arbetar. Och det är just den tidiga snösmältningen som är orsaken.

– Stenar och grus kommer fram, de tas upp i däcken och när du accelererar släpper de. Det är därför väldigt viktigt att hålla avstånden, speciellt på på- och avfarter till motorvägen.

Tejpa rutan

Men om oturen är framme är det bra att ha något att tejpa över stenskottet med så fort som möjligt – antingen speciella stenskottsplåster, men det går bra med vilken tejp som helst. Därefter är det viktigt att snabbt uppsöka en verkstad.

– Ett stenskott ger försvagningar i bilrutan, väta kan leta sig in i sprickorna och när temperaturen skiftar kan stora sprickor uppstå. Därför är det viktigt att täcka över skadan, säger Robin Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.