Flera medborgare från Bulgarien var inhysta i en fallfärdig industrifastighet i Ljusnarsberg. Själva hävdar de att de tvingats tigga men hovrätten höll inte med. Foto: Polisen

Högt skadestånd till friad för människohandel i Ljusnarsberg

Uppdaterad
Publicerad

En man som satt frihetsberövad i drygt 14 månader i den misstänkta människohandelshärvan på en mindre ort i Ljusnarsbergs kommun får nu 410 000 kronor i statligt skadestånd för lidande. Det beslutar Justitiekanslern, JK.

Mannen var en av två som friades i hovrätten i april 2018. Den andra personen som var medåtalad, och senare också friades, har tidigare fått ett lika högt skadeståndsbelopp.

I tingsrätten dömdes männen till över fyra års fängelse för människohandel, men när hovrätten hade gjort sin prövning friades de både männen helt eftersom man ansåg att brott inte kunde bevisas.

Frihetsberövad i 14 månader

Mannen satt anhållen och häktad från januari 2017 – mars 2018, innan han frikändes. Han begärde därför ersättning för lidande med 500 000 kr, för intrång i näringsverksamhet med 490 000 kr och för andra utgifter på 130 000 kronor.

Mannen anför att han varit misstänkt för allvarlig brottslighet och att målet varit uppmärksammat i media med negativ publicitet som följd.

Han trycker också på att han var häktad med restriktioner under merparten av frihetsberövandet, och i praktiken isolerad eftersom han inte talar svenska och inte har kunnat kommunicera med häktningspersonalen. Han menar också att han behövt läkarvård och medicinering eftersom han mått mycket dåligt under tiden.

Högre ersättning än normalt

Den enskilt viktigaste faktorn vid bestämningen av lidandeersättningen är, enligt JK, den tid som man suttit frihetsberövad. Med hänsyn till den allvarliga brottslighet som mannen varit misstänkt för bör ersättningen dessutom vara högre än normalt, enligt JK.

Ersättningen för lidande blir därför 410 000 kr. Mannen får också ersättning för ombudskostnader på 4 500 kronor, men inte någon ersättning för intrång i näringsverksamhet, det vill säga att han förlorat intäkter för att han suttit frihetsberövad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel i Örebro län

Mer i ämnet