Det är inte första gången kinesiska företag ertappas med att ha sålt undermåligt vaccin. Nu har det hänt igen. Foto: TT

Högtryck när årets vaccination mot influensa öppnade

Uppdaterad
Publicerad

Årets influensasäsong är här och idag drog vaccineringen i gång i Örebro län. Trycket var stort redan på morgonen då många trängdes för att få sin spruta.

Inne på Capio Läkargruppen i Örebro hade en stor samling med nästan enbart pensionärer tagit sig när dörrarna öppnades för årets vaccination.

– Det brukar vara stort tryck de första dagarna men jag tror det är lite mer tryck i år eftersom det är två veckor senare än vad det brukar vara. Så jag tror att många har väntat på att ta sin spruta, säger Patrik Jansson som är enhetschef på vaccinationsmottagningen.

Yngre vaccinerar sig för att inte smitta äldre

Enligt Patrik Jansson är det främst äldre och personer som ingår i riskgrupperna som vaccinerar sig. Men det finns även en grupp som tänker på sina mer utsatta anhöriga, som också väljer att ta en spruta.

– Då vill man vaccinera sig för att inte smitta äldre anhöriga. Jag tycker att det är bra om så många som möjligt vaccinerar sig för att minska smittorisken, säger Patrik Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.