Höjd åldergräns för CSN – bra enligt Örebro studentkår

Publicerad

Om vi ska orka jobba längre så måste det bli lättare att byta karriär senare i livet. Det menar moderaterna som idag presenterade ett förslag där åldersgränsen för studiemedel och rätt till tjänstledighet höjs. Ett bra förslag tycker studentkåren i Örebro.

– Vi lever mycket länge och det är fantastiskt. Samtidigt ska färre försörja fler. Därför måste vi hjälpas åt för att hitta möjligheter att vara kvar längre på arbetsmarknaden, säger Elisabeth Svantesson (M), ordförande i arbetsmarknadsutskottet och riksdagsledamot från Örebro.

– Vi tror att det är ett bra förslag. Jag tror det kommer bidra till bildningen och att det kommer bli bättre utveckling i samhället, säger Jacob Höglund, kårordförande vid Örebro Universitet.

Som det ser ut idag är ansökningarna till högskolor och universitet från de över 45 år få. För Örebro Universitets del var drygt tre procent av alla ansökningar till höstterminen 2012 från personer över 45 år. Närmare rikssnittet ligger Mälardalens högskola, där var motsvarande siffra knappt sex procent och för riket var siffran drygt åtta procent. Och andelen ansökningar från den gruppen har i stort sett varit oförändrad sedan 2008.  

Förslaget, som Elisabeth Sventasson, presenterade idag, handlar om att det ska bli lättare att ta tjänstledigt för att prova ett nytt jobb efter 45 år och åldersgränsen för att få CSN-lån ska höjas, oklart med hur mycket.

– Jag tror absolut att vi måste höja den med några år. Ska vi jobba längre måste man ges möjlighet att omskolas också senare, säger Elisabeth Svantesson (M).

Är ni oroliga för att det kan bli svårt för folk att ta studielån en andra gång i livet?

– Nej, det är vi inte. Vi har ändå ganska fördelaktiga studielån i Sverige och jag tror att det här är ett bra sätt att uppmuntra att vi ska vidareutbilda oss, säger Jacob Höglund, kårordförande vid Örebro Universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.