Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tänker ändå att det är lite lockande” – hör Jennifer Westher, hälso- och sjukvårdschef, berätta mer om sommarpaketet för vikarierna. Foto: SVT

Höjd timlön i sommar – i hälften av Örebro läns kommuner

Uppdaterad
Publicerad

I många kommuner läggs just nu pusslet inför sommarbemanningen. För att det ska gå ihop erbjuds sjuksköterskor högre timlön under semesterveckorna – men bara i hälften av länets kommuner.

Flera kommuner uppger att det ännu är för tidigt att säga hur stort vikariebehovet är inför sommaren. Men i Lekebergs kommun ser det ut som att bemanningen kommer lösas med ordinarie personal och de timvikarier som i dag hoppar in vid behov.

– Alla tjänster är fulltaliga. Vi har folk på plats, vilket gör att vi kommer dra ner på sköterskeantalet under sommaren, vilket gör att man täcker varandras områden, säger Jennifer Westher, hälso- och sjukvårdschef i Lekeberg.

Sex av tolv kommuner ger högre lön

Tio av länets tolv kommuner har svarat på SVT Nyheter Örebros enkät inför sommaren. På frågan om kommunen gör någon insats för att få fler att söka sommarvikariat som sjuksköterska i kommunen, svarar sex kommuner ja. I samtliga fall handlar det om erbjudande om en högre timlön, på 400-450 kronor i timmen.

”Den ligger på 400 kronor/timmen, vi följer prisbilden med våra grannkommuner för att inte konkurrera så att de tappar sina vikarier samtidigt som vi förhoppningsvis får behålla våra”, skriver enhetschefen för Ljusnarsbergs kommuns hälso- och sjukvård, i ett mejlsvar.

Höjd ersättning – endast till timvikarier

Även i Lekeberg, där läget beskrivs som bra inför sommaren, får timvikarier högre ersättning under semesterveckorna.

Kommuner som erbjuder höjd timlön

Örebro

Lekeberg

Ljusnarsberg

Karlskoga

Lindesberg

Kumla

Nora och Askersund har inte svarat på SVT:s enkät

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.