Det kan kosta dig 1 500 kronor i böter om du använder mobiltelefonen medan du kör bil. Foto: Erlend Aas//TT

Höll i mobilen bakom ratten – kvinna bötfälld

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid fick en kvinna som stoppades på E20 i Örebro 1 500 kronor i böter efter att en polispatrull uppmärksammat att hon höll i en mobiltelefon.

Möjligheten för polisen att bötfälla för den här trafikförseelser på plats är ny, och har enligt chefen för trafiksektion i Bergslagen, Leif Svensson, underlättat betydligt vid den här typen av brott.

– Innan vi fick den här möjligheten var vi tvungna att gå upp i rätten och vittna vid varje sådant här tillfälle, så det är ett betydligt lättare nu sedan vi kan bötfälla på plats, säger han.

Olagligt sedan 1 februari

Rattsurfande blev olagligt den 1 februari 2018, men infördes inte i det som polisen kallar för obotskatalogen – vilket ger polisen möjlighet att utfärda böter på plats – förrän 1 oktober 2018.

– Från början skulle varje sådant här fall rapporteras till åklagare, för beslut om bötesnivån, säger polisens presstalesperson Stefan Dangart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.