Foto: SVT & TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skogsbranden spred förödelse – nu flockas turisterna

Publicerad

Det brandskadade området efter skogsbranden i Västmanland lockar turister i tusental. De drabbade känner sig nu uttittade som djur i en bur och länsstyrelsen har tvingats sätta in ordningsvakter.

Åke Jacobsson, katastrofsamordnare på länsstyrelsen i Västmanland, berättar att ett stort antal turister strömmar till det brandhärjade området, något som blivit problematiskt.

– Vi har upplevt att det har varit ett väldigt stort problem och därför så bestämde vi oss för att sätta in ordningsvakter för att hjälpa de boende. Tyvärr gör ordningsvakterna väldigt många tillrättavisanden varje helg de jobbar, uppemot 130-140 varje helg, säger han.

SVT har träffat en av de boende i området, Marie Nyberg, som också ser turisterna som ett problem. Vi åker längs väg 256, tvärs genom skogen där skogsbranden drog fram när den var som intensivast. På båda sidor om vägen är det svart så långt vi kan se. Det ser nästan ut som ett månlandskap.

Stenar så brända att de vittrat sönder, förkolnade stubbar i tusental.​ Framme i det lilla samhället Stabäck blir bebyggelsen tätare. När branden drog fram var det ingen som hann varna invånarna där, därför fick de fly i panik. 

– Min man ropade att ”Marie, kommer du inte nu så brinner vi inne”. Jag tar mig ut och då var det alldeles svart av rök, det enda jag ser är lite svagt lyktorna på bilen, säger Marie Nyberg. 

”Det var ju panik”

Mitt i den svarta skogen bor Marie Nyberg med sin familj. Deras villa klarade sig mirakulöst, grannhuset är nedbränt till grunden.

– Det var ju panik, det brann överallt: På vägen, i häcken och det kom över skogen, säger Marie Nyberg.

Turister passerar i tusental

Gångstigarna hon så länge gått på med sina hundar är förstörda för decennier framöver, att plocka svamp på de gamla ställena är även det otänkbart. Men just nu är det inte minnena av den dramatiska flykten från brandens lågor som är värst, istället gäckas hon av turister som passerar i tusental för att se och besöka området.

– Vad jag förstår åker man ut och tittar, det är ett nöje att titta på det här. De åker med sina kameror och mobiler. Det är tusentals bilar, det är fortfarande jättemycket, säger Marie Nyberg.

”Känner sig som en apa i bur”

På helgerna, när trycket från besökarna är som värst bevakas vägen av vakter. ​

– Det måste vara det, jag vet inte hur vi ska klara av det här om det fortsätter. Jag har gjort jämförelsen att man känner sig som en apa i en bur, säger Marie Nyberg.

I kväll kl 20:30 sänds dokumentären ”Den stora branden” i SVT 2

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet