Helny Olsson har spenderat många morgnar vid Tysslingens strand. Foto: Thomas Wedin /SVT

Hon får utmärkelse för sitt smittande fågelintresse

Publicerad

Närkes ornitologiska förening har delat ut priset ”Årets Gulsparv”. Pristagaren Helny Olsson, får priset för sitt mångåriga engagemang i svanrasten vid Tysslingen och på det sätt hon sprider fågelkunskaper till andra.

Det är för femte året som priset ”Årets Gulsparv” delas ut av Nerikes ornitologiska förening. Det instiftades för att uppmärksamma personer som gjort stora insatser för fågelintresse, fågelskydd eller fågelforskning.

När SVT får tag på Helny Olsson har hon precis hejat fram skiddamerna till en silvermedalj i Pyeongchang hemma vid TV:n. Hon låter nästan lite andfådd och inte minst glad.

Överraskad

Med andra ord går det inte att ta miste på hennes förmåga till engagemang. Något som hon haft under många år för svanräkningen i Tysslingen. Nu har hon on nu alltså belönats för sina insatser. 

– Det är ju jättetrevligt. Jag blev så överraskad. Jag hade inte en tanke på att något sådant skulle hända mig, säger Helny.

Prismotiveringen lyder:

”Årets gulsparvpris går till den person som träffar tusentals fågelintresserade varje år. Det går till en person som generöst delar med sig av sina kunskaper och sprider glädje kring fåglarna. Det går till en person som troget räknar sångsvanar varje morgon under svanrasten. Årets gulsparvpris går till en person som under 20 år med små och enkla medel får fågelintresserade att känna sig välkomna till sångsvanarna och de övriga fåglarna i Tysslingen.”

Tecknen i skyn hopar sig

Och årets förberedelser för svanräkongen är igång. Redan nästa helg kommer hon att vara på plats när caféet öppnar för säsongen. Vem vet, kanske vita, luftburna vårtecken kommer tidigt i år.

Räknar ni med mycket folk?

– Det vet vi inte. Det brukar bero mycket på vädret och ljuset. Men första tecknet på att det börjar hända något är att det dyker upp grågås och det gjorde det i torsdags, säger Helny förväntansfullt.

Födelsedagsresa

Njuta av prispengarna på 5000 kronor får hon göra senare. När de bevingade gästerna har räknats in för i år.

– Jag fyller jämt i maj. Kanske pengarna blir till en resa. Jag skulle vilja åka tillbaka till Abisko. Men det blir inte med flyg, för jag är flygrädd, säger fågelintresserade Helny Olsson.

Tidigare pristagare är:

2014 Olle Liljedahl

2015 Märkplats Venan

2016 Annika Lorin, Åsa Bengtsson och Ami Sundén

2017 Åke Lorin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.