Nina Sparr är femte generationens hårkulla och har bland annat gjort trosor av hår. De finns i både stringmodell och den här mer rejäla varianten. Och de är tänkta som konst och inte gjorda för att användas. Foto: Jesper Mattsson/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Hon gör trosor av människohår

Uppdaterad
Publicerad

Trosor gjorda av människohår visas nu på en ny utställning i Örebro. Vardagliga föremål får en ny laddning när de tillverkas av tusentals hårstrån.

På Konsthantverkarna i Örebro visas nu ganska vardagliga föremål, i ett laddat material. Trosor, en prinsesskrona och smycken – alla är de gjorda av mänskligt hår.

– Det är en passion för mig, säger Nina Sparr.

Hon är femte generationen hårkulla, den enda i landet som på heltid arbetar med att göra föremål av mänskligt hår. Hantverket är gammalt och har framförallt utövats i Våmhus, den lilla by i Dalarna där Nina Sparr bor. Från början var det ett sätt att ta tillvara ett användbart material som annars skulle gå till spillo.

– Människohår både värmer bättre och håller fötter och händer torrare än vad ull gör, säger Nina Sparr.

Hon äger själv ett par slitna långskaftade strumpor i hår som gått i arv och började fundera på vilka plagg som skulle gå att sticka av de tunna hårstråna – och hur vi skulle reagera i dag på kläder av hår.

Stickiga stringtrosor

I utställningen visas nu bland annat ett par trosor i rejäl modell och ett par i stringmodell. Eftersom hår är ett stickigt material är de inte tänkta att bäras, men de väcker uppmärksamhet och visar hur laddat materialet är.

– Ja, det gör det ju. Hår är det mest personliga som finns.

De tunna hårstrån hon stickar av är ofta donerade. En del kommer också till henne med sparat hår från personer som inte längre lever. Det kan vara lockar upphittade i ett gammalt brev, eller en sparad, avklippt fläta. Hon har gjort släkttavlor med hår från flera personer och smycken att bära runt halsen.

– Det blir en speciell känsla i det. Det är ett liv. Man kan nästan känna närvaron av personen, säger Nina Sparr.

Utställningen pågår till och med den 23 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klicktoppen 2015 SVT Örebro

Mer i ämnet