– Vi vet att vi har en överdödlighet hos dem som överkonsumerar kött och då pratar jag om mer än 15 kilo per person och år, säger Stella Cizinsky, överläkare i kardiologi på Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ.
Varför vänder ni er till skolan?
– Vi har ett ansvar att inte bara lära dem saker i skolan, utan också lära dem en livsstil.
Vill minska på köttet i skolan
På Hovstaskolan utanför Örebro lagas maten från grunden och drygt hälften av råvarorna är ekologiska. Som på alla Örebros skolor arbetar man för att minska köttmängden, men det finns inget uppsatt mål från politikerna.
– Vi vet att vi ska dra ner på köttmängden och ersätta det med grönsaker och jag tycker att det är jättebra. Det måste till en förändring på den fronten, säger Maria Liljekvist, som är kock på skolköket i Hovsta.
”Förstör inte naturen så mycket”
Varje dag finns ett vegetariskt alternativ, men vegetarisk mat för alla blir det inte så ofta här på Hovstaskolan.
Hur skulle ni tycka att det var att få vegetarisk mat oftare i skolan?
– Ganska bra, därför att det är billigare och det förstör inte så mycket för naturen, säger Måns på Hovstaskolan. Men hans bordskompis David gillar inte idén eftersom han inte gillar vegetarisk mat.
Kött kan leda till sjukdomar
Köttkonsumtionen har ökat med 40 procent sedan 90-talet och ligger idag på ett genomsnitt på omkring 85 kilo per person och år. Livsmedelsverket rekommenderar att både vuxna och barn äter högst 500 gram chark och rött kött per vecka.
Och studier visar också att det finns viktiga näringsämnen i frukt och grönsaker och barn som äter mycket av det drabbas i mindre utsträckning av vällevnadssjukdomar senare i livet.