Bild från föreställningen ”Bastubaletten” Foto: SVT

Vill få män i Bergslagen att dansa

Uppdaterad
Publicerad

Dansar du bara i smyg? Tycker du att dans är fjolligt? Nu startar projektet som hoppas locka män som vill men kanske inte vågar dansa.

”MAN kan dansa” startar i slutet av september. Genom samtal och dans vill man gå på djupet med frågan om manlighetsnormer i Bergslagen. I de gamla arbetarkommunerna i norra länsdelen är definitionen av manlighet långt ifrån bilden av en man som dansar. I alla fall öppet.

– Det finns en bild av att riktiga män inte dansar, säger Alf Wikström som är en av arrangörerna. Om det inte är foxtrot eller mogendans. Men det här med konstnärlig dans och att dansa ensam är det inte många som törs.

Bastubaletten inspirerade

Jenny Eknor är initiativtagare till projektet och blev inspirerad efter att ha sett dokumentären Bastubaletten där män i Tornedalen gick på djupet med både självdistans och allvar.

I ett pressmeddelande skriver hon:

”Dans är fortfarande ett område som i Sverige i stor utsträckning domineras av kvinnor. Dans är ett fantastiskt sätt att både motionera och förmedla sina känslor med och vi önskar att fler män vågar uttrycka sig med dans.

Vi hoppas verkligen vi får många intresserade som vågar utmana sig själva när det gäller dansen men samtalsdelen är också viktig.”

Klump i magen

Alf Wikström har hållit på med teater i 19 år och är med för att hålla i samtalen. Men han ska också dansa själv. Deltagarna kommer att få prova på allt från streetdans till balett.

– Det ska bli skitkul, säger han spontant. Samtidigt som jag får en klump i magen direkt när jag säger det.

Kvinnor uppfostrar män

De män som vill vara med och bara prata är också välkomna. Kanske det också med tiden kan bli tal om att bjuda in kvinnor.

– Det är ju ändå kvinnor som är med och uppfostrar män, tänker Alf. Hur tänker de om manlighetsnormerna de är med och skapar? Varför är det till exempel självklart att en man ska ta kål på en råtta? Jag tycker det är jätteäckligt ändå förväntas jag klara av det.

Om allt går som det är tänkt ska det bli både film och dansföreställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.