Daniel Langenback som var räddningsledare under insatsen i Zinkgruvan i Askersund berättar om de olika riskerna som brandmännen jobbade runt. Foto: Beatrice

Hör räddningsledaren berätta om insatsen i Zinkgruvan

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer satt igår fast djupt ner i en gruva på Zinkgruvan minings område i södra Örebro län. Ovanför dem brann en lastbil. Riskerna var flera vid måndagskvällens räddningsinsats.

– Det kunde ha funnits tryckkärl med kväve i gruvan som kunde smälla på brandmännen, säger Daniel Langenback som var räddningsledare under insatsen.

En lastbil i Zinkgruvan i Askersund började brinna under måndagskvällen. Larmet kom till SOS Alarm vid 17.40 och räddningstjänstens insats, att släcka lastbilen som brann och få ut de fyra personerna som var fast inne i gruvan, pågick fram till midnatt.

Olika risker

Zinkgruvan

– Det var risk att betongbeläggningar i taken skulle krackelera på grund av värmen och att brandmännen skulle få stenar på sig och liknande säger Daniel Langenback.

Lyckad insats

Samarbetet med Zinkgruvan mining var mycket lyckad enligt Daniel Langenback och var helt avgörande för insatsen.

Hör räddningsledaren Daniel Langenback berätta om insatsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zinkgruvan

Mer i ämnet