Hörselhjälpmedel en dyr historia – för vissa

Uppdaterad
Publicerad

Från ett par hundralappar till ett par tusen. Hur mycket du får betala för hörselhjälpmedel varierar beroende på var du bor.

Det råder ojämlika avgifter för hjälpmedel i landet, skriver Socialstyrelsens i sin rapport. Särskilt hårt drabbas hörselskadade: Den som flyttar från till exempel Örebro län till Västmanland eller från Halland till Gävleborg kan kan få betala åtta-nio gånger mer för att prova ut hörapparater.

Socialstyrelsen konstaterar nu att detta inte är förenligt med syftet bakom de styrdokument och regler som landsting/regioner har att följa:

– Skillnaderna kan i praktiken innebära olika förutsättningar för användarna att få tillgång till förskrivna hjälpmedel, säger utredaren, Malin Bruce.

”Uppsjö av hörselvårdsavgifter”

– Under de senaste 20 åren har landstingen infört en uppsjö av hörselvårds­avgifter, som saknar motstycke inom andra vårdområden, säger förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF), Jan-Peter Strömgren. Och vad värre är – såväl avgifts­typer som avgiftsnivåer tycks vara baserade på godtycke, utan respekt för vare sig riksdagsbeslut eller människors lika värde.

Kräver stopp

De flesta landsting/regioner har i dag särskilda hörselvårdsavgifter på 300 till 1.500 kronor – utöver besöks­avgifterna.

Men hörselvårdsavgifterna räknas inte in i det högkostnads­skydd på 1.100 kronor som riksdagen har beslutat om, vilket gör att framför allt äldre och andra som har större vårdbehov drabbas.

– Nu måste den nya hjälpmedelsutredningen, som regeringen tillsatte i vintras, föreslå hur denna avgiftsanarki kan stoppas, säger Jan-Peter Strömgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.