Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De är mitt liv” säger Martin om julkalendrarna han har samlat under åren. På finaste platsen får årets kalender sitta. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Hos Martin har julkalendern hedersplatsen – året om

Uppdaterad
Publicerad

Tittarsuccé eller tittarstorm – årets julkalender på SVT brukar engagera. Men få har sådan stenkoll på julkalendern genom tiderna som Martin från Örebro. ”Man blir aldrig för gammal för julkalendern” konstaterar han.

Glittriga, chokladfyllda, stora och små – alla sorts adventskalendrar trängs på väggar och hyllorna hemma i Martins rum – året om. Men det han älskar mest av allt är tv-kalendrar: både tv-programmen och papperskalendrarna.

– Den första kalendern fick jag 2012 och jag minns att jag blev fascinerad av bilden och papperskvalitén, berättar han.

På ett eget bord i vardagsrummet står årets kalender. Vackert inramad av glitter, lampor och lite julpynt. Där får den stå tills nästa kalender kommer ut – nästa år.

Oöppnat är finast

I Martins samling finns kalendrar från 31 år tillbaka och som alla samlare är det de oöppnade exemplaren som är de finaste. Och han vet precis vilket år som vilken kalender är ifrån.

– Jag köper av andra och på nätet, förklarar Martin. Sen har jag julkalenderkompisar som jag skriver med men ingen är så intresserad som jag.

Spelar in egen

Intresset har gjort att han skrivit sin egen kalender som han nu håller på att spela in i skolan.

– Den heter ”den försvunna stjärnan på Ekeskolan”. Mina kompisar spelar olika roller och jag regisserar och har också en roll.

Självklart har han också en kalender i jätteformat, som hans föräldrar varit med och tillverkat,  för inspelning av den obligatoriska lucköppningen efteråt.

Och årstider spelar ingen roll för Martin.

– Jag tittar på julkalendrar på somrarna också. Speciellt om jag har långtråkigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.