Örebro tingsrätt. Foto: Johannes Weckström /SVT

Hotade poliser med sax – döms till fängelse

Publicerad

En man i 45-årsåldern döms för bland annat hot mot tjänsteman efter att han i juni i år hotat två polismän med en sax samt slagit den ena med ett knytnävsslag.

Hoten uttalades när poliserna konfronterade mannen i en park på Väster i Örebro i mitten på juni. Enligt domen ska mannen ha hotat med att hugga poliserna samtidigt som han har varit beväpnad med en sax.

En av polismännen har också fått motta ett knytnävsslag i huvudet.

Skulle klippa sitt skägg

Mannen själv menar att han cyklat in i parken för att dricka en folköl och klippa sitt skägg med den medhavda saxen. Tingsrätten noterar dock att saxen saknar de vanliga plasthandtagen vilket gör saxen svår att använda.

”Just uppgiften om cyklande är också av visst intresse eftersom det framstår som svårt att cykla i stadsmiljö i flera timmar om man, som [mannen] berättat om sig själv, inte ser någonting på femton meters avstånd eller längre bort och därför inte kunnat se polismännens legitimationer”, skriver tingsrätten i sin dom.

Döms till fängelse

Mannens uppgifter förtar dock inte bevisvärdet i de berättelser som de båda polismännen lämnat, vilka tingsrätten anser är samstämmiga och trovärdiga.

Mannen döms därför till sex månaders fängelse för hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, narkotikabrott samt ringa narkotikabrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer