Hovrätten dömer länsbo till fängelse i tre år och ett halvt års fängelse. Foto: TT

Hovrätten dömer ung man från länet för flera fall av våldtäkt mot barn

Publicerad

Hovrätten skärper straffen för en ung man från en ort i länet som dömts för våldtäkt av två flickor under 15 år. I tingsrätten dömdes mannen till knappt två års fängelse – något som hovrätten nu ökar till tre och ett halvt års fängelse.

Mannen, som är 20-årsåldern, åtalades under förra året vid två olika tillfällen vid Örebro tingsrätt för våldtäkt mot barn. I båda fallen handlar det om att mannen fått kontakt med tjejer som var 13 respektive 14 år gamla och vid olika tillfällen hade sex med dem.  

En av flickorna inledde han en relation med. Henne fotograferade han också, och sålde sedan bilderna.

Friades från flera fall av våldtäkt i tingsrätten

I tingsrätten dömdes mannen för våldtäkt mot barn i båda fallen även om tingsrätten bedömde att flera av samlagen när det gällde den flicka han hade en relation med inte handlade om våldtäkt, eftersom de hade en relation. 

Domarna i tingsrätten var på fängelse i tre månader respektive 1 år och åtta månader, det vill säga sammanlagt nästan två års fängelse.

Hovrätten skärper straffen

När målen nu överklagats till hovrätten bedöms både fallen. Hovrätten gör en annan bedömning och menar att även samlagen mannen hade under tiden han och den då 13-åriga flickan var i en relation var våldtäkt mot barn. 

Mannen döms nu därför till längre fängelsestraff, sammanlagt tre och halvt år. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer