Hrimfaxi i Kumla bygger ny bana – arrangerar SM för islandshästar

Uppdaterad
Publicerad

Hrimfaxi islandshästklubb i Kumla ska arrangera lag-SM. Nu har klubben samlat in en kvarts miljon för att bygga banan som krävs till tävlingen.

– Det här har varit ett otroligt lyft för föreningen. Det värmer mitt hjärta, säger klubbordförande Lena Ehrling.

Lag-SM är den största ungdomstävlingen i Sverige för islandshästar. Efter att Hrimfaxi vann tävlingen i år blev det deras tur att arrangera nästa SM som hålls till våren. Och nu har föreningen lyckats finansiera en riktig passbana som krävs för att hålla tävlingen.

– Vi skickade ut ett brev till alla våra medlemmar och skrev att vi säljer passbanan för 500 kronor metern, och frågade om det var några som ville bli passbaneägare. Och det har rasat in pengar, säger Lena Ehrling.

”Ska bli jättekul”

Passbanan kostar drygt en kvarts miljon att bygga och är hittills finansierad till 93 procent, helt utan offentliga medel. Den 14 november togs första spadtaget i byggandet av den 308 meter långa banan.

En godkänd passbana för tävlingssammanhang  ska vara rak, lutningen får bara vara 0,2 procent över hundra meter. Men för träningens skull räcker det med en lång raksträcka.

– Det ska bli jättekul att Hrimfaxi får chansen att bygga en passbana och att vi får chansen att arrangera lag-SM och större tävlingar, säger My Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.