Arkivbild Foto: Pontus Lundahl / TT

Hund rastades bara nattetid – ägare skämdes över vanvård

Publicerad

En kvinna i norra länsdelen blir av med sin hund efter att djurskyddsinspektörer upptäckt att både djuret och ägaren levt i misär.

Det var efter en anmälan som Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer gjorde en kontroll hos en hundägare i norra länsdelen. Enligt anmälan ska ägaren ha sagt att hunden varit död och hållit den inlåst under flera år.

Skämdes över hunden

När inspektörerna kom till bostaden visade det sig att den tioåriga hunden var vid liv men hölls inomhus. Vid kontrolltillfället var hundens päls extremt lång och hoptovad och drogs efter honom på marken.

Ägaren menade att hon gjort försök att klippa pälsen men att hunden då högg efter henne. Därför skämdes hon för hundens utseende och rastade den bara på nätterna.

Omhändertogs omedelbart

Länsstyrelsen bedömde dock att rastningen var gravt eftersatt och att det framgick tydligt att hunden både bajsade och kissade inomhus. Det luktade starkt av avföring och ammoniak i hela bostaden och på golvet fanns både gammal och ny avföring.

Ägaren sa under kontrollen att hon ville att hunden skulle bli omhändertagen och vid inspektionen bedömdes att det skulle ske med omedelbar verkan för hundens bästa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.