Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Strax utanför Lindesberg har runt 60-70 personer engagerat sig i att söka efter hundarna sen i söndags. Foto: Bengt Hedin/SVT

Hundar försvann i skogen – här är gänget som söker dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

I helgen försvann ett flertal hundar i skogarna utanför Lindesberg i norra Örebro län. Sedan dess pågår en omfattande sökinsats. Hör Terese Andersson berätta om hur hon hittade en av hundarna:

– Hunden var trött och blöt när vi hittade den, men den blev snart pigg.

Det är ännu oklart hur många hundar som försvann i skogen vid Pilkrog nära Lindesberg. Sökandet sker nu bland annat med drönare med värmekamera. Enligt uppgifter har fyra hundar återfunnits.

Sökandet efter de försvunna hundarna sker på ideell basis och händelsen har engagerat ett stort antal djurvänner.

– Det har varit mellan 60-70 personer som sökt här sedan i söndags. Vi gör vår insats, sova får vi göra sen, säger Cathrine Jansson.

Länstyrelsen: ”Fått många samtal”

Ägaren till hundarna är misstänkt för brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter. Anmälningar mot djurägaren har inkommit till Länsstyrelsen i Örebro län som har tagit 27 ärenden, varav tre är under handläggning.

– Vi har fått in en hel del samtal. Det är många som ringer och är upprörda, alla samtal leder inte till ärendet, säger Victoria Holmgren, press- och kriskommunikatör på Länsstyrelsen i Örebo.

Förekommit i tidigare ärenden

Länstyrelsen bekräftar också att personen redan sedan tidigare förekommer i 16 ärenden.

– Försvårade omständigheter är att det inte finns några hundar registrerade hos personen enligt Jordbruksverket. Hur många hundar det kan röra sig om är därför svårt att klarlägga, säger Victoria Holmgren.

Än så länge är det oklart hur hundarna hamnade i skogarna och hur de rymde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.