Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mats Holm och hunden Freja tränar på skottkärremomentet. Foto: Thomas Wedin/SVT

Hundbiathlon utmanar både hund och husse

Uppdaterad
Publicerad

Efter marathon, triathlon och ultralopp kommer nu en ny krävande sport. Hundbiathlon är sporten där både hund, husse och matte får pröva sina krafter.

Mats Holm och hunden Freja tävlar i hundbiathlon. Sporten går ut på att ta sig runt en bana med hinder så fort som möjligt, en perfekt kombination för Mats Holm.

– Jag har ett genuint intresse för fysisk träning och hundträning, det skulle jag säga är den grundläggande orsakerna till att jag håller på, säger hundföraren Mats Holm.

Ännu obesegrade

Och det går bra för Mats och Freja just nu.

– Det har gått väldigt väldigt bra. Vi är fortfarande obesegrade i våra starter. Vi har tävlat tre gånger ordentligt, och vunnit samtliga tre, säger Mats.

Banan i hundbiathlon är ofta tuff. De kan bli både hoppa, krypa, bada, till och med köra hunden i skottkärra.

– I fjol var det ju flera stycken som hade problem med framförallt skottkärran. Där hade vi många skratt när man ska ha upp hunden i skottkärran och köra en liten bit utan att hunden hoppar av, säger Mats.

Vem är den svaga länken i ekipaget?

– Tempomässigt är det absolut jag. Långdistansmässigt är det Freja faktiskt. Men hon är ju avsevärt mycket snabbare än vad jag är, däremot är vi ganska duktiga på hinder båda två, säger Mats och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer