Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stadsbyggnadsantikvarie Erica Ek och konservatorn Gabor Pasztor visar upp de restaurerade takmålningarna i Strömsborgs café. Foto: Elin Igelström Nordahl/SVT

Hundraåriga takmålningar i Strömsborgs café i Örebro har renoverats

Uppdaterad
Publicerad

De var söndervittrade och blekta. Men efter en varsam renovering har takmålningarna i det gamla kaféet Strömsborg i Örebro restaurerats.

– Det räcker med att andas på flagor för att de ska ramla bort. Man måste vara otroligt försiktig, säger konservatorn Gabriel Pasztor.

Det är över 100 år sen den gamla stockvillan Strömsborg byggdes och blev ett kafé vid Svartån i utkanten av Örebro. Några år senare, sommaren 1926, målade dekorationsmålaren Bror Drake af Hagelsrum konsten i taket på kaféets övervåning.

Sedan dess har takmålningarna prytt taket på Strömsborg men med tiden har de bleknat – och i dag har vissa motiv helt vittrat bort. Men när Örebro kommun beslutade att renovera stockvillan har även takmålningarna renoverats.

– Målningarna är nu både konserverade och renoverade och vi har kunnat återskapa väggmålningar som tidigare varit övermålade, berättar Erica Ek, stadsbyggnadsantikvarie.

Under året fortsätter renoveringen av byggnaden och i sommar är planen att den återigen ska fungera som café och restaurang.

Starta klippet för att höra hur restaureringen gått till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.