Foto: TT Bild

Hundratals katter hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Hemlösa katter har blivit ett allt större problem. Många lämnar sin katt ensam på semestern, något som är olagligt.

På Katthemmet i Örebro tar man hand om nästan 300 hemlösa och övergivna katter varje år. Många som kommer dit är i dåligt skick och magra.

– När man kan köpa en semester för 30.000 till 50.000 kronor men inte kan lägga några tusenlappar på att boka plats på ett pensionat åt sin katt, då tycker jag att man tänkt fel, säger Inger Andersson som jobbar på Katthemmet i Örebro.

Det blir allt vanligare att katter lämnas hemma ensamma när familjen åker bort, ibland i flera veckor. Men något som många inte vet är att det är olagligt att lämna sin katt utan tillsyn.

Enligt nya regler från 2008 ska djuren ses till minst två gånger per dag, av ägaren eller någon annan. De får inte heller hållas i bur utom vid särskilda tillfällen som vid transport eller på utställningar.

– Vid semestertider är det tyvärr väldigt vanligt att folk lämnar sina katter. Man ställer ut gott med mat och vatten och tror att det ska vara tillräckligt. Men man ska vara medveten om att man begår brott mot djurskyddlagen, säger Emilie Jakobsson på Länstyrelsen.

Passar en katt in i dina framtidsplaner? Tänk på att en katt kan bli 20 år gammal.

Är du, eller någon annan i hushållet, allergisk? Testa er först.

Katter behöver sällskap.

Om du reser bort – har du någon som kan ta hand om katten eller kan du betala för pensionat?

Källa: Stockholms katthem

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer