Batteridrift väntas ta över transport- och energisektorn. Framtidens batterier är dock av en helt annan typ än dessa. Foto: Henrik Montgomery, TT

Hundratals ton batteriavfall har dumpats på åker i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals ton miljöfarligt batteriavfall har dumpats i en åker i Kumla, enligt uppgifter till Expressen. Avfallet ska ha grävts ner av ett företag som har anlitats av Urecycle, ett företag som återvinner 70 procent av Sveriges batterier.

Pekka Väänänen, operativ chef på Urecycle, säger sig inte känna till dumpningen men förklarar att ett avtal har brutits med en ny underentreprenör.

– Vi har upprättat en avvikelserapport, säger han till expressen och erkänner att kontrollen av underentreprenören varit bristfällig.

Branschorganisationen El-kretsen har tillfälligt stoppat alla sina leveranser av batterier till Urecycle efter uppgifterna.

Enligt Expressen har polisen inlett en förundersökning om misstänkt miljöbrott, men varken polisen eller förundersökningsledaren, åklagare Helena Eckerrot-Flodin vid riksenheten för miljö- och arbetsmål, vill inte bekräfta uppgifterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batteriskandalen

Mer i ämnet