Foto: SVT

Hur allvarligt är det?

Uppdaterad
Publicerad

Idag får de boende i bostadsområdet Vivalla i Örebro information om hur höga halterna av det giftig ämnet PCB är som har hittats i marken. Prover har tagits kring förskolor och i sandlådor och nu väntar alla på svaren från dessa prov.

Det var i mars  som bostadsbolaget ÖBO hittade  det giftiga ämnet PCB i bland annat odlingsloitterna i Vivalla.

Kolonilotterna har sanerats och ny jord har lagts på plats. Men nu handlar det om hur omfattande spridningen av PCB är i andra delar av bostadsområdet. Prover har tagits på dagisgårdar, lekplatser och i parkområdet. Om det visar sig att det finns PCB vid dagidgårdarna och i lekplatserna ska ÖBO sanera även dom områdena.

Nyanvändning av PCB är förbjudet sedan länge. Men ämnet finns fortfarande kvar i byggnader och produkter. Därför har regeringen beslutat om en ny förordning som reglerar inventering och sanering av byggnader och anläggningar. Förordningen om PCB  trädde i kraft den1 mars 2007.

Det var 1966 som en dansk miljöforskare upptäckte att naturen förorenats av ett tidigare okänt miljögift – PCB. Förgiftningen var global i ordets rätta bemärkelse – det nya giftet hittades i höga halter i så avlägsna delar av världen som Antarktis. Det har efter hand visat sig att PCB är extremt giftigt. Ett exempel är effekterna på sälstammen i Östersjön. När föroreningen var som värst höll sälhonornas förmåga att få ungar helt på att försvinna. Det skriver miljöorganisationen Greenpeace i en rapport från 2001.

PCB började tillverkas i större skala 1929. Ämnets speciella egenskaper, framför allt dess goda isolerande egenskaper, gjorde den perfekt att använda som isolerande skikt ielektrisk utrustning som transformatorer och kondensatorer. Men PCB har också använts i fogmassor vid husbyggen, i självkopierande papper, i bekämpningsmedel och till och med  i kosmetika. Som störst varPCB-tillverkningen i början p 70-talet.

Först 1995 totalförbjöds ämnet i Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.