Foto: SVT/ARKIV

Människohandel och prostitution ökar

Publicerad

Hur ska människohandel och prostitution motverkas? Det var temat för en konferens i Örebro på tisdagen. Arrangör var bland andra länsstyrelsen i Örebro och på plats fanns också länsstyrelsen i Stockholm som har ett nationellt uppdrag att samordna insatser från olika myndigheter och andra aktörer.

–  Sverige har ett bra grundarbete för att ge möjligheten att komma ur prostitution eller människohandel, menar Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel. Vi har både ett nationellt och ett internationellt återvändandeprogram som är frivilligt för den som blivit drabbad.

Människohandel ökar

Inom Bergslagsområdet har det under de senaste åren uppmärksammats att allt mer människohandel och prostitution existerar. För att motverka detta så är det samverkan mellan olika myndigheter och andra aktörer som gäller. Därför samlades man i Örebro på tisdagen för att få ökad kunskap.

Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel. Foto: Monika Bruhn/SVT

– Vi kan se en ökning av personer från Ryssland, Vitryssland och Ukraina. Men även från Cuba, Venetzuela och andra sydamerikanska länder, berättar Patrik Cederlöf.  Det här gör att vi inte kan ha siktet inställt på ett speciellt land eller världsdel. Den här utsattheten förekommer i hela världen och även i Sverige.

Nationell samordnare

Länsstyrelsen i Stockholm, där Patrik Cederlöf jobbar, har ett nationellt uppdrag att samordna arbetet mot prostitution och människohandel som bedrivs av myndigheter. De verkar också för stärkt samverkan mellan myndigheter, frivilligorganisationer och andra aktörer.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.