Elin Sörman, arrangör av utställningen ”kvinna” berättar om de olika konstverken. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Kvinnans roll visas i ny utställning – från husfru till karriärkvinna

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det vernissage för utställningen ”kvinna” i Nora. Där får besökaren följa kvinnans roll i samhället, från husfru till karriärskvinna.

I 17 olika rum på fyra våningar i det gamla bryggeriet i Nora visas konstverk som alla har en koppling till ordet kvinna. I ett rum hänger tavlor, ett annat annat broderier med olika budskap och i ett tredje finns en installation med förkläden.

– Kvinnan beskrivs i den här utställningen från att vara hemmafru och husfru, att sköta hemmet och snyta ungarna, till idag i karriären då man ska hinna med så mycket, säger arrangören Elin Sörman, som är kultursekreterare i Nora kommun.

Alla har en relation till Barbie

En installation handlar om Barbie, som i år fyller 60 år. En docka som många har en relation till, vilket man kan dela med sig av i utställningen genom att skriva på en vägg bredvid installationen.

– Barbie har aldrig varit hemmafru, hon har varit i karriären. Hon har sportat, festat och manekängat. Hon har aldrig gift sig eller fått några barn. Alla kvinnor under 65 år har någon slags relation till Barbie.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.