Marcus Kjellin är förhandlingsstrateg på Hyregästföreningen region mitt.

Hyresgästföreningen om husen i Ställdalen: Ingen grund för tvångsförvaltning

Uppdaterad
Publicerad

Hot om avstängd el och misskötta fastigheter – ändå ingen grund för tvångsförvaltning.

– Lagens verktyg är trubbiga, säger Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg, Marcus Kjellin.

Innan helgen rapporterade Hem & Hyra om att elbolaget Ellevio skulle stänga av elen i flera fastigheter i Ställdalen. Anledning till det ska vara att fastighetsägaren inte betalat elräkningarna för fastigheterna under en lång tid.  

Men under måndagen kunde P4 Örebro berätta att Ellevio ändrat sig och tills vidare kommer låta elen vara på i de berörda husen. 

Marcus Kjellin är förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen och säger att de är välbekanta med husen och fastighetsägaren. Han säger att fastigheterna är misskötta, men att det i nuläget inte finns någon grund för att ansöka om särskild förvaltning, även kallat tvångsförvaltning. 

– Ribban för en sådan tvingande åtgärd är för högt ställd i lagen. Det måste gå väldigt långt i fall av misskötsamhet från en hyresvärd innan man kan begära särskild förvaltning. 

Önskar bättre skarpare verktyg

Kjellin önskar att Hyresgästföreningen kunnat göra mer i ärendet, men säger att de verktyg de har idag är för trubbiga.  

– När vi driver krav i tvister för den enskilda hyresgästen, då kan misskötsamma hyresvärdar åtgärda bristerna hos den enskilde, men bristerna i förvaltningen överlag kvarstår ofta.  

– Jag hade gärna sett att det finns något mellanläge. Något skarpare som gjorde att man kunde komma åt brister i förvaltningen utan att för den sakens skull behöva bedriva resurskrävande enskilda tvister och belasta hyresnämnder och domstolsverket men massa småtvister. Men också något som inte är fullt lika ingripande som en tvångsförvaltning.

Hur agerar ni nu?

– Det vi gör just nu är att vi, med fullmakt, företräder enskilda medlemmar för att de ska få hjälp. Så mycket mer går inte att göra i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.