Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hyresgästföreningens vice ordförande Lars Bjurström hoppas att svartuthyrninen upphör med den nya lagen. Foto: Rolf Larsson/SVT

Hyresgästföreningen positiv till hårdare lag mot svartuthyrning

Uppdaterad
Publicerad
Den nya lagen som gör det möjligt för hyresvärdar att omedelbart vräka den som hyr ut svart välkomnas av Lars Bjurström som är vice ordförande i hyresgästföreningen i Örebro.
– Svarta lägenheter förstör för en schysst hyresmarknad därför är vi positiva till den nya hårdare lagen, säger han.

Den nya lagen träder i kraft den förste oktober. Det nya är att hyresvärden inte längre måste ge kontraktsinnehavaren en varning innan hen blir vräkt om svartuthyrning upptäcks. En annan nyhet är att även för dyra andrahandshyror är en orsak till omedelbar vräkning.

Fängelse

Om kontraktsinnehavaren både hyr ut svart och tar ockerhyra kan det hela sluta i fängelse.

– Vi i Hyresgästföreningen kämpar för att hyrorna ska förhandlas fram och baseras på bruksvärdesprincipen. Dyra andrahandshyror är helt emot den principen, säger Lars Bjurström.

Inga kommentarer

Han har inte fått några kommentarer från sina medlemmar om att den nya lagen ska införas första oktober.

– Jag tror inte att vanligt folk känner till den nya lagen, men nu när den blir uppmärksammad hoppas jag att de som tänker hyra ut svart tänker sig för och att konsekvenserna av den nya lagstiftningen gör att svartkontrakten upphör, säger Lars Bjurström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer